Zirai dondan etkilenen 9 milyon dekarı nasıl inceleyecekler: Zarar çok, ekspertiz yok

TBMM’de oluşturulan Zirai Don Araştırma Komisyonu’nda gerçekleşen görüşmelere CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Kaç eksperiniz var merak ediyorum. Kaç tespit yapıldı bugüne kadar, merak ediyorum ve bunları bugün burada dinlememiz gerekiyordu. TARSİM’in geçmişini dinledim, hikayesi var” dedi.

TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü ise, “Şu anda aktif bin bitkisel üretim eksperimiz var ve bin kişi de hayvansal üretimde aktif olarak çalışmakta. Belgeli ve sınav kazanan kişi sayısı fazla ancak aktif olarak hala yaşamını sürdüren, düşürülen kişileri belirtmek istiyorum” şeklinde yanıtladı.

TESPİT MÜMKÜN DEĞİL!

CHP’li Aygun, yaptığı açıklamada, “Bin ekspertizle 9 milyon dekar alanda tespit yapmak mümkün değil. Zaten TARSİM de bu tespiti halen yapamamış durumda. ÇKS’ye kayıtlı 2 milyon 300 bin çiftçimiz var. Bin ekspertizle TARSİM gidemez” dedi. Aygun, toplam çiftçi sayısıyla ekspertiz sayısının uyumsuzluğuna dikkat çekerek, “Çiftçiler TARSİM’e güvenmediği için sigorta yaptırmıyor” ifadelerini kullandı.

Aygun’a göre, 2 milyon 300 bin çiftçiye karşı don zararı poliçe sayısının yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Yani zarar gören çiftçilerin sadece küçük bir kısmı poliçeden yararlanacak. Sigorta sürecinde çiftçiler zorluklarla karşılaşıyor. Muafiyet kesintisi olduğundan çiftçiye az bir ödeme yapılıyor” şeklinde konuştu.

Aygun, “21 milyar tl olan don afeti zararının gerçekçi olmadığını ve bu zararın sadece 1 milyar 112 milyon tl’sinin ödenmesinin kabul edilemez olduğunu” belirtti. Ayrıca Türkiye’de tarımsal hasılanın yüzde 20’sini oluşturan meyvecilik sektörünün 14 milyar dolarlık bir katma değere sahip olduğunu dile getirerek, “TARSİM’in rakamları gerçekçi değil. 21 milyar zarara şubat ayındaki don olaylarından itibaren eklemişler” şeklinde konuştu.

Related Posts

Tarım üretici enflasyon verileri yayımlandı: Yıllık zam şampiyonu belli oldu!

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,23, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28,96 artış gösterirken yıllık zam şampiyonları da belli oldu.

TPAO’ya Adıyaman’da 10 yıllık petrol izni!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Adıyaman’daki 5.214 hektarlık sahasında petrol işletme ruhsatı, 14 Haziran 2035’e kadar uzatıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Enerji Bakanlığı, 4 yeni YEKA belirledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Eskişehir, Erzurum ve Sivas’ta 4 alanı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti.

Geleceğin otomobil devlerini korkutan “kara altın” evlerinizde saklı olabilir!

Çekmecelerde ve depolarda unutulan eski cep telefonlarının, şarj cihazlarının, uzaktan kumandaların ve çok sayıda elektrikli aletin içinde, bugün esasen tüm gezegeni esir alan malzemeler bulunmaktadır. Bu, nadir toprak elementleri ve özellikle de …

Alman bankacılık devinden altınla ilgili yeni tahmin

Commerzbank bugün yayınladığı raporda, altın ve diğer değerli metaller için 2025 sonu ve 2026 sonu için fiyat tahminlerini yükseltti. ALTIN FİYAT TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ Commerzbank, ons altın için cari yıl sonu tahminini 3000 dolardan 3400 dolara …

İran-İsrail çatışması petrolü vurdu: Fiyatlar sert yükseldi!

Ortadoğu’da tırmanan gerilim enerji piyasalarını etkiledi. İsrail’in İran’a yönelik hamleleri sonrası piyasalarda hareketlilik arttı. Petrol fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıların dikkatini bölgeye çevirdi.