Yapay zekaya körü körüne inanmamak gerekiyor

Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zeka şirketi xAI tarafından geliştirilen ve X kullanıcılarının çeşitli görüşleri teyit etmek için sıklıkla kullandığı sohbet botu Grok, son günlerde verdiği küfür ve hakaret içeren yanıtlarıyla dünyanın gündemine oturdu.

Grok’un taraflı ve hakaret içeren yanıtlarının ardından bazı kullanıcılar yapay zekaların güvenilirliğini sorguladı. İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı ve AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, yapay zekaya körü körüne güvenilmemesi gerektiğini vurgulayarak, her bilginin teyide muhtaç olduğunu belirtti.

Özdemir, insanların yapay zekalara hızla güvenmesinin tehlikeli olduğunu söyleyerek, yapay zekanın da kaynaklarından etkilendiğini ve yanlış bilgiler öğrenebileceğini ifade etti.

Yapay zekanın yanlış veya yanlı şekilde eğitilebileceğini söyleyen Özdemir, yapay zekaların toplumları manipüle etmek için kullanılabileceği uyarısında bulundu.

Özdemir, Grok’un hakaret içeren yanıtlarının ardından yapay zekaların kontrolsüz hale gelme endişelerini dile getirerek, yapay zekanın kontrol edilemeyeceğini ve onunla doğru bir iletişim yolu bulmak gerektiğini söyledi.

Yapay zekadan ziyade ahlaklı olmayan insanlardan korkulması gerektiğini belirten Özdemir, Microsoft’un Tay deneyini örnek göstererek, yapay zekanın insanlardan aldığı öğretilere göre davranabileceğini aktardı.

Related Posts

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Bilim insanlarını şaşırtan eylem; köpekbalıkları yemeklerini paylaşıyor

Kaplan köpekbalıkları ve okyanus akyüzgeçlileri yiyecek ararken birbirlerine karşı saldırganlık sergilememiş.

Tesla’dan liderliği kaptı: Çinli dev Avrupa’da zirvede

Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın son dönemdeki siyasi çıkışları ve tartışmalı davranışları, Çinli otomobil üreticisi BYD’nin Avrupa’daki yükselişine zemin hazırladı. Nisan ayında BYD, Avrupa’da ilk kez Tesla’dan daha fazla elektrikli araç satarak tarihi bir başarıya imza attı.

İkinci el otomobilde rüzgar tersine döndü: Nisan ayında zirve yaptı

Sıfır araç fiyatlarındaki artış ve yaklaşan yaz tatili dönemi ikinci el araç pazarını yeniden hareketlendirdi. Nisan ayında ikinci el otomobil satışları, mart ayına kıyasla yüzde 16.10 artarken, Nisan 2024’e göre yüzde 25.03 oranında arttı ve 644 bin 473 adede ulaştı.