Uzmanlardan uyarı: Kuyumculukta o tuzağa düşmeyin!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yaz sezonuyla birlikte kuyumculuk sektöründe hareketlilik yaşandığını belirtti. Yaz aylarında artan düğünlerin, ziynet eşyalarına olan talebi artırdığını söyleyen Şahin, bazı kişilerin bu durumu sosyal medyada fırsata çevirdiğini dile getirdi.

Uzaktan Satışta Altyapı Sorunları

Şahin, Türkiye’de uzaktan satışın altyapısının henüz tam olarak oturmadığını vurgulayarak, “Düğün sezonuna giriyoruz, yaz tatili başlıyor. Herkes düğünler için hediyeler ve takılar alacak. Bu dönemde fiyatlar yükseldiği için küçük miktarlara dikkat ediyoruz. Bu nedenle %2 veya %3’lük indirimler oldukça çekici gelebilir” dedi.

Sosyal Medyada Hileli Satışlara Dikkat

Sosyal medyadaki bazı paylaşımların, tüketicileri yanıltmaya yönelik olduğunu belirten Şahin, şunları söyledi:

“Uzaktan satın alırken altın veya takı aldığımızda gramajla oynanabilir, ödediğimiz miktarın altında gramaj gönderebilirler veya ayarıyla oynayabilirler. Daha düşük kalitede ürünler gönderebilirler. Bu durumu tespit etme şansınız yok. Bu nedenle bu tür risklerden kaçınmak önemlidir. Güvenilir ve belgeli yerlerden alışveriş yapmak gerekmektedir çünkü hileli işlemleri bile kuyumcular anlayamayabilir. Uzaktan altın alışverişi mantıklı değildir” dedi.

Kurumsal Firmalar Tercih Edilmeli

Uzaktan alışveriş yapılacaksa, tüketicilerin kurumsal firmaları tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Şahin, şu şekilde devam etti:

“Elimizde belge olmadığı için dolandırıldık. Hakem heyetine gitsek bile, belge olmadığı için yardımcı olamayız. Nereden aldınız? İnkâr edebilir. Ödemeyi nasıl yaptınız? Kesinlikle elden ödeme yapılmamalı. Ya faturasını almalı ya da kart ile ödeme yapmalı ki bunu kanıtlayabilelim. Yani kimliği ve adresi belli, sorun olursa çözebilecek veya hakem heyetine başvurulduğunda yanıt verebilecek yerlerden almalıyız. Eğer uzaktan alışveriş yapacaksak, altını sadece kurumsal ve tanınmış firmalardan almalıyız” dedi.

Related Posts

Tarım üretici enflasyon verileri yayımlandı: Yıllık zam şampiyonu belli oldu!

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,23, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28,96 artış gösterirken yıllık zam şampiyonları da belli oldu.

TPAO’ya Adıyaman’da 10 yıllık petrol izni!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Adıyaman’daki 5.214 hektarlık sahasında petrol işletme ruhsatı, 14 Haziran 2035’e kadar uzatıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Enerji Bakanlığı, 4 yeni YEKA belirledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Eskişehir, Erzurum ve Sivas’ta 4 alanı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti.

Geleceğin otomobil devlerini korkutan “kara altın” evlerinizde saklı olabilir!

Çekmecelerde ve depolarda unutulan eski cep telefonlarının, şarj cihazlarının, uzaktan kumandaların ve çok sayıda elektrikli aletin içinde, bugün esasen tüm gezegeni esir alan malzemeler bulunmaktadır. Bu, nadir toprak elementleri ve özellikle de …

Alman bankacılık devinden altınla ilgili yeni tahmin

Commerzbank bugün yayınladığı raporda, altın ve diğer değerli metaller için 2025 sonu ve 2026 sonu için fiyat tahminlerini yükseltti. ALTIN FİYAT TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ Commerzbank, ons altın için cari yıl sonu tahminini 3000 dolardan 3400 dolara …

İran-İsrail çatışması petrolü vurdu: Fiyatlar sert yükseldi!

Ortadoğu’da tırmanan gerilim enerji piyasalarını etkiledi. İsrail’in İran’a yönelik hamleleri sonrası piyasalarda hareketlilik arttı. Petrol fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıların dikkatini bölgeye çevirdi.