TSMC, 1.4nm üretim sürecinin detaylarını paylaştı

TSMC, A14 Teknolojisini 2028’de Seri Üretime Almayı Planlıyor




Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), 2nm üretim sürecine hazırlanırken gelecek nesil 1.4nm (A14) teknolojisini duyurdu.

A14 Teknolojisi ve Özellikleri

Kuzey Amerika Teknoloji Sempozyumu’nda tanıtılan A14, ikinci nesil gate-all-around (GAA) nanosheet transistörlere dayanacak ve NanoFlex Pro teknolojisiyle esneklik sunacak. TSMC, A14’ü 2028’de seri üretime geçirmeyi ve arka taraf güç dağıtımı teknolojisini 2029’da getirmeyi planlıyor.

A14’te sunulan avantajlar arasında, N2’ye göre %10 ila %15 performans artışı, %25 ila %30 daha düşük güç tüketimi ve %20 daha yüksek transistör yoğunluğu bulunuyor.




TSMC’nin A14 işlem teknolojisi, Super Power Rail (SPR) arka taraf güç dağıtım ağı (BSPDN) içermiyor. Bu sayede teknoloji, BSPDN’den fayda göremeyen uygulamalar için ideal olacak.

TSMC’nin NanoFlex Pro mimarisi, çip tasarımcılarına transistör yapılandırmalarını ince ayar yaparak optimum güç, performans ve alan elde etme imkanı sağlayacak.

TSMC’nin A14 işlem teknolojisi için 2028 hedeflenirken, şirket öncesinde A16 ve N2P’nin seri üretimine 2026 yılı sonunda başlamayı planlıyor.

Related Posts

Yapay zekaya körü körüne inanmamak gerekiyor

AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, “İnsandan insana aktarılan bilgi bile teyide muhtaçken yapay zekaya körü körüne inanmak çok romantik bir yaklaşım. Çünkü bu makine de en nihayetinde bir başka kaynaktan besleniyor.” dedi.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Bilim insanlarını şaşırtan eylem; köpekbalıkları yemeklerini paylaşıyor

Kaplan köpekbalıkları ve okyanus akyüzgeçlileri yiyecek ararken birbirlerine karşı saldırganlık sergilememiş.

Tesla’dan liderliği kaptı: Çinli dev Avrupa’da zirvede

Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın son dönemdeki siyasi çıkışları ve tartışmalı davranışları, Çinli otomobil üreticisi BYD’nin Avrupa’daki yükselişine zemin hazırladı. Nisan ayında BYD, Avrupa’da ilk kez Tesla’dan daha fazla elektrikli araç satarak tarihi bir başarıya imza attı.