Trump, NASA bütçesinde büyük bir kesinti yapıyor!

Trump, NASA’nın Bütçesinde Yapacağı Kesintiyi Açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, NASA’nın bütçesinde kapsamlı bir kesinti planladığını duyurdu. Ajansın resmi internet sitesinde yayınlanan yeni bütçe taslağına göre, 2025 mali yılı içinde NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolar düşürülmesi öngörülüyor.

Stratejik Değişiklikler ve Hedefler

Yayınlanan belgeler, NASA’nın önceliklerinin düşük yörünge görevlerinden uzaklaşıp Ay’a dönüş ve Mars’a insan gönderme hedeflerine odaklandığını gösterdi. ABD, uzay yarışında Çin gibi rakip ülkelerin önüne geçmeyi hedeflerken, belgelerde açıkça “Çin’i Ay’a geri dönüşte geride bırakma ve Mars’a ilk insanı gönderme” gibi hedefler belirlendi.

Donald Trump, NASA bütçesinde kesinti yapacak.

NASA yöneticisi Janet Petro’nun kurum içi bilgilendirme notuna göre, mevcut birçok büyük ölçekli proje ya tamamen durdurulacak ya da askıya alınacak. SLS (Space Launch System) roketi, Orion uzay aracı ve Ay yörüngesinde inşa edilmesi planlanan Gateway uzay istasyonu da kesinti kapsamında yer alıyor.

ABD’de Sürücüsüz Kamyonlar Hizmete Başlıyor!

Aurora, ABD’de sürücüsüz kamyonları ile hizmet vermeye başladı. Bu gelişme, diğer şirketlerin de önünü açabilir.

Ayrıca, Mars Sample Return (MSR) programı da bütçe kısıtlamaları nedeniyle iptal edilecek. NASA’nın toplam finansmanının yaklaşık %25’i kesilecek.

Bu kesintiler, kurumun operasyonları, tesis bakımı, bilgi teknolojisi hizmetleri, insan kaynağı ve bilimsel araştırmalarını etkileyecek. Trump yönetimi, özel sektörle entegrasyonu artırmayı hedeflerken, SpaceX’in NASA’nın en büyük ortağı olması bu yaklaşımın bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüş ve yorumlarınızı aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Yapay zekaya körü körüne inanmamak gerekiyor

AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, “İnsandan insana aktarılan bilgi bile teyide muhtaçken yapay zekaya körü körüne inanmak çok romantik bir yaklaşım. Çünkü bu makine de en nihayetinde bir başka kaynaktan besleniyor.” dedi.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Bilim insanlarını şaşırtan eylem; köpekbalıkları yemeklerini paylaşıyor

Kaplan köpekbalıkları ve okyanus akyüzgeçlileri yiyecek ararken birbirlerine karşı saldırganlık sergilememiş.

Tesla’dan liderliği kaptı: Çinli dev Avrupa’da zirvede

Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın son dönemdeki siyasi çıkışları ve tartışmalı davranışları, Çinli otomobil üreticisi BYD’nin Avrupa’daki yükselişine zemin hazırladı. Nisan ayında BYD, Avrupa’da ilk kez Tesla’dan daha fazla elektrikli araç satarak tarihi bir başarıya imza attı.