Tapuda düşük bedel gösterenler dikkat: Maliye, 9 bin kişiden açıklama istedi

Mekansal Veri Analiz Sistemi ile Kayıt Dışı Gelirlere Göz Açtı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı gelirleri belirlemek için Mekansal Veri Analiz Sistemi (MEVA)ni gayrimenkul sektöründe kullanıyor. Bu yıl içinde bakanlık, 16 binden fazla mülkü inceledi ve tapu beyanı ile piyasa değeri arasındaki 9 bin 150 kişiden açıklama istedi.

MEVA Sistemi Nasıl İşliyor?

MEVA, tapu kayıtları, ikametgah bilgileri, yapı ruhsatları, banka kredileri, gayrimenkul ilanları ve değerleme raporlarını entegre eden coğrafi bilgi tabanlı bir yazılım. Harita üzerinden yapılan analizlerle, gayrimenkullerin gerçek piyasa değeri belirleniyor. Uygulama şu anda 81 ildeki defterdarlıklarda kullanılıyor.

Gerçek Değeri Yansıtmayanlara Uyarı

Tapuda gerçek değer yerine düşük bedel gösterilen satışlar MEVA tarafından tespit ediliyor. Alıcılar ve satıcılar açıklama yapmak zorunda kalıyor. Pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyenler cezasız harç ödeyebiliyor. Aksi halde vergi incelemesine tabi tutuluyorlar.

5.9 Milyar TL Değerinde Beyan Artışı

İlk aşamada, 2.475 kişi gönüllü olarak uyum sağladı. Bu kişiler toplamda 5.9 milyar TL değerinde satış artışını beyan ederek 113.9 milyon TL tapu harcını pişmanlıkla ve cezasız ödedi. Uyum göstermeyenler hakkında cezalı işlem başlatıldı.

Kira Gelirleri Sonraki Adım

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın kapsamının genişletileceğini belirterek, “Beyan edilmeyen kira gelirlerini de tespit edeceğiz. Her vergi dairesi bölgesindeki mülkleri harita üzerinden takip edebileceğiz” dedi.

Bakanlık, MEVA aracılığıyla gerçek değer üzerinden işlem yaparak, vergi kaçaklarını engellemeyi ve vatandaşları gönüllü uyuma özendirmeyi amaçlıyor. Bu sistemle hem alım-satım hem de kira gelirlerinde şeffaflık sağlanacak.

Related Posts

Portekiz’de yeni işsizlik oranları açıklandı

Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) açıkladığı verilere göre, Mayıs 2025’te Portekiz’deki işsizlik oranı %6,3 seviyesinde değişmeyerek son on iki ayın en düşük değerinde kalmayı sürdürdü. İşsiz sayısı 900 kişi azalarak 348.900’e gerilerken …

Altın, dolar, ve borsa: Hangisi ilk yarıda zirvede?

Piyasalarda yılın ilk yarısı geride kalırken, Ocak-Haziran 2025 döneminde en fazla getiri sunan yatırım aracı belli oldu. Peki hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? En çok kazandıran hangi yatırım aracı oldu? İşte detaylar…

Altın, dolar, euro… Hepsi düştü, bir tek o yükseldi!

Borsada CHP Kurultayı davası rallisi yaşandı. BIST 100 endeksi dava başladıktan sonra yükselişe geçerken davadan ‘ertleme’ kararının çıkışı ile yükselişine hız kattı. Sabaha yüzde 0,54 yükselişle giren BIST Endeksi gelişmelerin etkisi ile yükselmeye …

Türkiye’nin gıda devine bir şok daha

Son zamanlarda hem borçları hem de kapatılan işletmeleriyle gündeme gelen Konya Şeker’de Panek ve Panogra’ya da Rekabet Kurulu tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı.

Çin’de imalat sektörü haziranda daralma seyrini sürdürdü

Çin’de imalat sanayisinde ekonomik aktivite, haziranda geçen aya göre artsa da daralma seyrini sürdürdü.

Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’un 75 milyar dolarlık ticaret hacmi var

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin merkezinde olduğu Orta Koridor’la ilgili yıllık 75 milyar dolarlık ticaret hacminin olduğunu söyledi.