Prof. Dr. Özveren: Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir

Ani Kalp Ölümü Nasıl Gerçekleşir? Prof. Dr. Olcay Özveren Açıklıyor

Son yıllarda ani kalp ölümü vakalarında artış yaşandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, bu durumun genellikle belirti vermeden gerçekleştiğini vurguluyor. Özellikle risk grubundaki bireyler için kalp damar sağlığını değerlendirmek adına koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade ediyor.

Ani kalp ölümü hakkında bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Olcay Özveren, farklı yaş gruplarındaki riskleri ve alınabilecek önlemleri anlatıyor.

“Her Yaşta Risk Var”

Ani kalp ölümünün nedenlerinin yaş gruplarına göre değişiklik gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Özveren, her yaşta riskin bulunduğuna dikkat çekiyor. Özellikle gençlerde daha çok doğuştan ritim bozuklukları görülürken, 35 yaş üzerinde kalp damar tıkanıklıklarının öne çıktığını aktarıyor.

“35 yaş altında genellikle doğuştan ritim bozuklukları veya kalp kası hastalıkları, 35 yaş üstünde ise kalp damar tıkanıklığı veya kalp krizi ön plandadır. Erişkinlerde görülme sıklığı binde 1-2 arasında olmasına rağmen, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıyla daha çok dikkat çekmeye başladı” diyor.

“Belirtilere Dikkat Edin: Göğüs Ağrısı ve Bayılma Alarm Veriyor”

Prof. Dr. Özveren, belirtilerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yapıyor. Özellikle egzersiz sonrası göğüs ağrısı, baskı hissi, çarpıntı veya bayılma gibi belirtiler yaşanıyorsa vakit kaybetmeden kardiyoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirtiyor. Aynı zamanda açıklanamayan bayılma ataklarının gençlerde ve ailesinde ani kalp ölümü öyküsü olanlarda ciddi bir uyarı olduğunu belirtiyor.

“Risk Grubundakiler Düzenli Kontrol Yaptırmalı”

Risk altındaki bireylerin düzenli kardiyolojik kontrollerini yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özveren, bu kontrollerin hayat kurtarıcı olabileceğini vurguluyor. Özellikle ailesinde ani kalp ölümü öyküsü bulunanlar, sigara içenler, hipertansiyon veya diyabet hastalarının yıllık check-up yaptırmalarını öneriyor.

“Tomografik Anjiyografi ile Riskler Önceden Belirlenebilir”

Prof. Dr. Özveren, son yıllarda koroner tomografik anjiyografinin riskli gruplardaki kalp damar sağlığının detaylı bir şekilde değerlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bu tetkikle damar tıkanıklıkları gibi hayati risk oluşturabilecek sorunların yüksek doğrulukla tespit edilebileceğini aktarıyor. Ancak bu tetkikin rutin bir tarama aracı olarak görülmemesi gerektiğini, sadece gerekli durumlarda ve hekim önerisiyle yapılması gerektiğini belirtiyor.

“Ritim Bozukluğu Olanlar Dikkat: Enerji İçeceklerinden Uzak Durun”

Enerji içeceklerinin ritim bozukluklarını tetikleyebileceği uyarısını yapan Prof. Dr. Özveren, bu içeceklerin kalp hızını artırabileceğini belirtiyor. Ritim bozukluğu olan kişilerin enerji içeceklerinden uzak durmalarını öneriyor. Ayrıca soğuk havalarda aşırı egzersizden kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Ani Kalp Krizi Durumunda İlk Müdahale

Ani kalp krizi durumunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özveren, bilinci kapalı olan hastaların hemen kardiyopulmoner resüsitasyona başlanması gerektiğini belirtiyor. Bu durumda 112 Acil Sağlık Hattı’nın aranması gerektiğini vurguluyor. İlk yardım eğitimi almanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Özveren, toplumun temel yaşam desteği eğitimi almasının hayat kurtarıcı olabileceğini söylüyor.

Related Posts

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Diş beyazlatma işlemi kimlere, nasıl yapılmalı? Uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan Diş Hekimi Jale Demir, diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Doğru şekilde diş beyazlatma işlemi nasıl yapılmalı? Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi, acıtır mı? Kimlere diş beyazlatma yapılabilir? İşte uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar.

Fazla yemek tümörleri besliyor

Prof. Dr. Necdet Üskent, ‘’Araştırmalara göre öğün sayısı fazla, karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme vücuttaki tümörü büyütüyor’’ dedi.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

102 yaşındaki bilim insanı, uzun ömrünü genlere değil bu kurala borçlu

Genetik faktörlerin uzun yaşam üzerindeki etkisi sıkça tartışılırken, 102 yaşındaki bilim insanı kendi ömrünü genlerine değil, uyguladığı özel bir kurala borçlu olduğunu söylüyor. Yıllardır bilim dünyasında aktif olan ve sağlığını koruyarak üretkenliğini sürdüren bu uzman, yaşlanmaya dair geleneksel yaklaşımlara meydan okuyan bir yaşam tarzı benimsediğini belirtiyor.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya çıkarmayın

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir