OpenAI’ın “gizli” modeli matematik şampiyonu oldu

OpenAI, Yapay Zeka İle IMO’da Altın Madalya Seviyesinde Performans Sergiledi

Yapay zeka araştırmalarına hız kesmeden devam eden OpenAI, Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda (IMO) “altın madalya seviyesinde performans” sergileyerek dikkatleri üzerine çekti. Şirketin büyük dil modelleri (LLM) ve akıl yürütme üzerine çalışan araştırmacısı Alexander Wei, X platformunda yaptığı paylaşımda, deneysel bir araştırma modelinin yapay zeka alanındaki “uzun süredir beklenen büyük meydan okuma”yı başarıyla tamamladığını duyurdu.

Gizli Bir Modelin Başarısı

Wei’ye göre, henüz kamuoyuna açıklanmamış bir OpenAI modeli, IMO’da altı sorudan beşini çözerek toplamda 42 üzerinden 35 puan elde etti. IMO, ülkelerin altışar öğrenci gönderdiği ve oldukça zor cebir ile ön-kalkülüs (pre-calculus) problemlerinin çözüldüğü bir yarışma olarak biliniyor. Her ne kadar sorular yüzeyde basit görünse de tam puan alabilmek için yaratıcı ve derinlemesine çözüm yöntemleri gerekiyor. Bu yıl düzenlenen yarışmada 630 katılımcıdan sadece 67’si altın madalya almayı başardı; bu da yaklaşık yüzde 10’luk bir başarı oranına denk geliyor.

İnsan Benzeri Akıl Yürütme İle Çözüm

Yapay zeka sistemleri genellikle büyük veri kümelerini analiz etme veya tekrarlayan görevleri yerine getirme gibi alanlarda etkili olsa da, yaratıcı düşünme veya karmaşık karar alma gerektiren problemleri çözmede yetersiz kalabiliyor. Ancak OpenAI, geliştirdikleri modelin, karmaşık matematik problemlerini insan benzeri bir akıl yürütmeyle çözebildiğini vurguluyor.

OpenAI CEO’su Sam Altman, “Bu başarı sayesinde, insan matematikçilerin seviyesinde detaylı ve sağlam mantık zincirleri kurabilen bir model elde ettik,” dedi.

Öte yandan şirket modelin yakın zamanda kamuya sunulmayacağını bildirdi. Bu, merakla beklenen GPT-5’in önceki sürüme kıyasla daha gelişmiş olacağına işaret etse de IMO seviyesinde matematik çözme yeteneğine henüz sahip olmayacağı anlamına geliyor.

Related Posts

Otomotivde yeni dönem: Sıfır araçlara, Türkiye kuralı uygulanacak

Çin Sanayi Bakanlığı, sıfır kilometre olarak gösterilen kullanılmış araç satışlarını önlemek amacıyla, araçların ilk tescilinden itibaren 6 ay içinde yeniden satışını yasaklamayı planlıyor. Buna göre Çin Türkiye’nin uyguladığı 6 ay 6 bin kilometre kuralına benzer uygulamaya geçecek.

Yapay zekaya körü körüne inanmamak gerekiyor

AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, “İnsandan insana aktarılan bilgi bile teyide muhtaçken yapay zekaya körü körüne inanmak çok romantik bir yaklaşım. Çünkü bu makine de en nihayetinde bir başka kaynaktan besleniyor.” dedi.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Bilim insanlarını şaşırtan eylem; köpekbalıkları yemeklerini paylaşıyor

Kaplan köpekbalıkları ve okyanus akyüzgeçlileri yiyecek ararken birbirlerine karşı saldırganlık sergilememiş.