İran, Avrupa ile Nükleer Görüşmelere Başlıyor

İran, Almanya, Fransa ve İngiltere ile Nükleer Görüşmeler Yapacak

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ülkesinin Almanya, Fransa ve İngiltere ile nükleer görüşmeler yapacağını açıkladı.

21 Temmuz’da yaptığı açıklamada Arakçi, görüşmelerin zamanı ve yeriyle ilgili ayrıntılar “üzerinde çalışıldığını” söyledi.

Ancak İran’ın resmi haber ajansı IRNA, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi’nin, görüşmelerin 25 Temmuz Cuma günü İstanbul’da düzenlenmesinin planlandığını söylediğini aktardı.

Bekayi, müzakerelerin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde olacağını belirtti.

Alman bir diplomatik kaynak da Pazar günü AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinin İran ile bu hafta yapılacak yeni bir nükleer görüşme planladığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi müzakerelerle ilgili açıklamasında, “Avrupalıların İran’ın pozisyonu hakkında bilgilendirilmesi ve İran’ın savaştan sonra hakkını arama konusunda kesinlikle daha güçlü olduğu gerçeğinin bilinmesi gerekiyor” diye ekledi.

Tetik Mekanizması Etkinleştirildi: ‘Geçersiz ve Gayrimeşrudur’

İran, 2015’te imzalanan nükleer anlaşma kapsamında, Avrupa ülkeleri tarafından tetik mekanizmasının etkinleştirilmesiyle ilgili kaygı duyuyor.

Abbas Arakçi, Pazar günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği bir mektupta, üç Avrupa ülkesinin tetik mekanizmasını etkinleştirme girişiminin “geçersiz ve gayrimeşru” olduğunu iddia etti.

İsrail ile yaşanan savaş sürecine atıfta bulunan Arakçi, Avrupa ülkelerini BM Güvenlik Konseyi’nin itibarını sarsacak adımlardan kaçınmaları konusunda uyardı.

Fransa, İngiltere ve Almanya, İran’a karşı tetik mekanizmasını etkinleştireceklerini duyurmuştu.

Üç ülke, İran ve İsrail arasındaki gerilimlerle başa çıkmak için İran’ı nükleer görüşmeleri yeniden başlatmaya çağırmıştı.

İranlı bakan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “yeni bir müzakere turunun ancak karşılıklı çıkarlara dayalı adil ve dengeli bir nükleer anlaşmaya varmaya hazır olduğunda mümkün olduğunu” vurguladığını belirtti.

Arakçi ayrıca, Avrupa Birliği ve üç Avrupa ülkesinin bir rol oynamak istiyorlarsa, “modası geçmiş tehdit politikalarından vazgeçmeleri gerektiğini” de belirtti.

Tetik Mekanizması Nedir?

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 2015’te imzalanan nükleer anlaşma kapsamında, “tetik mekanizması” yer almaktadır.

Uyuşmazlık durumunda Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, askıya alınan yaptırımları tekrar uygulamaya koyma yetkisine sahiptir.

Tetik mekanizması 18 Ekim 2025’te sona erecektir.

İran ve ABD arasında daha önce gerçekleşen görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

Related Posts

Erbaa’da feci kaza: Otomobil, yoldan çıkıp tarlaya düştü

Tokat’ın Erbaa ilçesinde, bir otomobil yoldan çıkıp tarlaya uçtu. Kazada biri bebek olmak üzere 6 kişi yaralandı.

İmamoğlu’nun şirketine atanan kayyum 20 yerden maaş alıyor

TMSF’nin aralarında İmamoğlu İnşaat’ın da bulunduğu 20 şirkete birden kayyum olarak atadığı Enis Güçlü Şirin, bu şirketlerin tamamından maaş alıyor.

Kartal İmam Hatip’in rekoru: İlk 10’da 6 birinci

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, 2025-YKS’de ilk 10’a 6 öğrenci sokarak dikkat çekti.

Filistin doğal gaz zengini olabilir

Uluslararası arenada tanınan Filistin devleti, doğal gaz zengini olabilir. Yapılan son incelemelere göre Filistin Yönetimi’nin Gazze Deniz Sahası’nı kullanabilmesi, Filistin halkını yardıma daha az bağımlı hale getirebilir.

Rize’de Otobüs Kazası: Yaralı Yok

Rize’de yolcu otobüsü kontrolden çıkarak refüje çarptı, yolcular zarar görmedi.

Rize’de Otobüs Kazası Anı Güvenlik Kamerasında

Rize’nin Derepazarı ilçesinde otobüs refüje çıkarak kazaya karıştı, yolcular başka otobüsle tahliye edildi.