Ekonomistler endişeli: Küresel ekonomide belirsizlik derinleşiyor

Koruma Poliçaları ve Ticaretteki Dalgalanmalar Küresel Ekonomik Büyümeyi Olumsuz Etkiliyor

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), ekonomide korumacı politikalar ve tarifelerdeki dalgalanmaların yıl başından beri küresel ekonomik büyüme görünümünü olumsuz yönde etkilediğini, artan belirsizliklerin uzun vadeli stratejik kararların ertelenmesine ve küresel ekonomide yapısal bir değişime yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

WEF’in kamu ve özel sektörde görevli başekonomistlerle yaptığı “Başekonomistler Görünümü” anketi sonuçları yayınlandı.

Ankete katılan başekonomistlerin %87’si ABD’nin mevcut ekonomi politikalarının küresel çapta kalıcı etkiler yaratacağını ve bu durumun stratejik iş kararlarını geciktirip resesyon riskini artırabileceğini öngörüyor.

Başekonomistlerin %79’u mevcut jeoekonomik gelişmeleri, kalıcı bir yapısal dönüşüm işareti olarak görürken %82’si küresel belirsizliğin “olağanüstü derecede yüksek” olduğunu vurguluyor.

Başekonomistlere göre ticaret politikaları (%97), para politikaları (%49) ve maliyet politikaları (%35) gibi alanlarda belirsizlik en yüksek düzeyde yaşanıyor.

Bölgesel Büyümelerde Beklentiler Farklılaşıyor

Nisan ayında yapılan ankete katılan başekonomistlerin %77’si ABD’de 2025 sonuna kadar zayıf veya çok zayıf büyüme öngörürken %79’u yüksek enflasyon ve %76’sı doların zayıflayacağını tahmin ediyor.

Almanya’da ise mali genişleme beklenirken, Çin’e ilişkin beklentiler konusunda fikir birliği sağlanamadı.

Yapay Zeka Küresel Büyümeyi Şekillendirecek

Yapay zeka, gelecek 10 yılda küresel büyümeyi etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Ankete katılan başekonomistlerin %46’sı yapay zekanın küresel GSYH’ye %0-5 puan arasında katkı sağlayacağını düşünürken %35’i bu katkının %5-10 puan arasında olacağını tahmin ediyor. Yapay zeka kaynaklı büyümenin dinamikleri arasında görev otomasyonu, inovasyonun hızlanması ve çalışan destekleme teknolojileri yer alıyor.

Ancak ekonomistlerin yapay zeka konusundaki endişeleri de oldukça yüksek. Katılımcıların %47’si yapay zeka nedeniyle net istihdam kaybı beklerken, yalnızca %19’u istihdam artışı öngörüyor.

Başekonomistlere göre, en büyük risk yapay zekanın dezenformasyon ve toplumsal istikrarsızlık yaratmak için kötüye kullanılması.

Bu nedenle, yapay zekadan tam anlamıyla yararlanabilmek için hükümetlerin ve özel sektörün güçlü adımlar atması, hükümetlerin yapay zeka altyapısına yatırım yapması, kilit sektörlerde benimsenmesini teşvik etmesi, iş dünyasında süreçlerin yapay zekayla uyumlu hale getirilmesi ve çalışanlara bu alanda eğitimler verilmesi gerektiği öneriliyor.

Related Posts

Tarım üretici enflasyon verileri yayımlandı: Yıllık zam şampiyonu belli oldu!

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,23, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28,96 artış gösterirken yıllık zam şampiyonları da belli oldu.

TPAO’ya Adıyaman’da 10 yıllık petrol izni!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Adıyaman’daki 5.214 hektarlık sahasında petrol işletme ruhsatı, 14 Haziran 2035’e kadar uzatıldı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Enerji Bakanlığı, 4 yeni YEKA belirledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Eskişehir, Erzurum ve Sivas’ta 4 alanı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti.

Geleceğin otomobil devlerini korkutan “kara altın” evlerinizde saklı olabilir!

Çekmecelerde ve depolarda unutulan eski cep telefonlarının, şarj cihazlarının, uzaktan kumandaların ve çok sayıda elektrikli aletin içinde, bugün esasen tüm gezegeni esir alan malzemeler bulunmaktadır. Bu, nadir toprak elementleri ve özellikle de …

Alman bankacılık devinden altınla ilgili yeni tahmin

Commerzbank bugün yayınladığı raporda, altın ve diğer değerli metaller için 2025 sonu ve 2026 sonu için fiyat tahminlerini yükseltti. ALTIN FİYAT TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ Commerzbank, ons altın için cari yıl sonu tahminini 3000 dolardan 3400 dolara …

İran-İsrail çatışması petrolü vurdu: Fiyatlar sert yükseldi!

Ortadoğu’da tırmanan gerilim enerji piyasalarını etkiledi. İsrail’in İran’a yönelik hamleleri sonrası piyasalarda hareketlilik arttı. Petrol fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıların dikkatini bölgeye çevirdi.