Dijital Dünya Yaşlıların Bilişsel Sağlığını Destekliyor

Yaşlıların Dijital Dünyayla İç İçe Olması Bunama Riskini Azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, yaşlı bireylerin dijital dünyayla iç içe olmaları, bunama riskini azaltabilir. ABD’nin Texas eyaletinden araştırmacılar, 50 yaş üstü 411 binden fazla kişiyi içeren 57 farklı çalışmayı inceledi. Araştırma sonuçları, düzenli teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini %58 oranında azalttığını ortaya koydu. Ayrıca, teknolojiyi aktif bir şekilde kullanan bireylerde zamanla gözlemlenen zihinsel gerileme oranının %26 ila %34 arasında daha düşük olduğu belirlendi.

Her bir çalışmada farklı dijital alışkanlıklar incelendi. Akıllı telefon kullanımından sosyal medya etkileşimlerine kadar birçok farklı konu ele alındı. Meslek, eğitim seviyesi ve sosyoekonomik durum gibi faktörler kontrol edildiğinde bile, teknolojiyle etkileşim halinde olmanın koruyucu etkisinin devam ettiği görüldü.

Baylor Üniversitesi’nden psikolog ve sinir bilimci Michael Scullin, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, günlük teknoloji kullanımının olumsuz etkilerine dair yapılan genellemelerin her zaman doğru olmadığını vurguladı. Nöropsikolog Jared Benge ise yaşlı bireylerin teknoloji sayesinde bağlantı kurmalarının ve zihinsel faaliyetlerini sürdürmelerinin bilişsel sağlık açısından önemli faydalar sağlayabileceğini belirtti.

Uzmanlara göre, teknoloji yeni cihaz ve uygulamaların öğrenilmesi yoluyla beyni uyarabilir, sosyal medya ve görüntülü görüşmeler ile yalnızlık hissini azaltarak zihinsel sağlığı destekleyebilir. Ayrıca, ilaç hatırlatıcıları ve takvim uygulamaları gibi araçlarla bağımsız yaşam süresini uzatabilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

Yapay zekaya körü körüne inanmamak gerekiyor

AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, “İnsandan insana aktarılan bilgi bile teyide muhtaçken yapay zekaya körü körüne inanmak çok romantik bir yaklaşım. Çünkü bu makine de en nihayetinde bir başka kaynaktan besleniyor.” dedi.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Kaspersky’den yapay zekâ kamuflajlı siber saldırılara karşı uyarı; “Kimlik avı ve spam tehditleri sürüyor!”

Apple, eleştirilen iOS 26’nın tasarımını güncelledi

Tasarımsal olarak cam estetiğini benimsemeyi tercih eden Apple, iOS 26 ile telefondaki bazı bölümlerin görünmediğine yönelik eleştirilmişti.

Bilim insanlarını şaşırtan eylem; köpekbalıkları yemeklerini paylaşıyor

Kaplan köpekbalıkları ve okyanus akyüzgeçlileri yiyecek ararken birbirlerine karşı saldırganlık sergilememiş.

Tesla’dan liderliği kaptı: Çinli dev Avrupa’da zirvede

Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın son dönemdeki siyasi çıkışları ve tartışmalı davranışları, Çinli otomobil üreticisi BYD’nin Avrupa’daki yükselişine zemin hazırladı. Nisan ayında BYD, Avrupa’da ilk kez Tesla’dan daha fazla elektrikli araç satarak tarihi bir başarıya imza attı.