Almanya’da fabrika siparişleri martta arttı

Almanya’nın Mart Ayı Fabrika Siparişleri Arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin mart ayı geçici verilerini açıkladı.

Ülkede yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, martta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,6 yükseldi. Fabrika siparişleri geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 3,8 arttı.

Almanya’da martta yurt içi siparişler aylık yüzde 2, yabancı siparişler yüzde 4,7 artış kaydetti. Ayrıca, Euro Bölgesi’nden yeni siparişler yüzde 8 ve diğer ülkelerden gelen siparişler yüzde 2,8 arttı.

Mart ayında ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 2,5, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 8,7 artış gösterdi. Sermaye malı siparişleri de yüzde 5,7 yükseldi.

Destatis, martta imalatta yeni siparişlerin artmasında başta yüzde 14,5 artan elektrikli ekipman imalatı, yüzde 5,3 artan makine ve ekipman imalatı ve yüzde 17,3 artan ilaç sektörü gibi sektörlerin katkı sağladığını belirtti.

ABD Gümrük Tarifelerinin Etkisi

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada, martta fabrika siparişlerindeki artışın kısmen ABD’nin açıkladığı gümrük vergisi artışlarına tepki olarak ortaya çıkan beklentisel etkilerden kaynaklandığı ifade edildi.

Analistler, ABD’nin gümrük vergisi politikasının geleceğine ilişkin belirsizliklerin bazı siparişleri geri çekebileceği uyarısında bulundu. Bu durum, Almanya’da yeni kurulan hükümetin iş dünyası dostu yapısal reformları hayata geçirmesini daha da önemli hale getirebilir.

Ekonomik Zorluklar

Almanya, 2024 ve 2023 yıllarında ekonomik gerileme yaşadı. Trump’ın gümrük vergisi politikası ve küresel ticaretteki belirsizlikler, Alman ekonomisini olumsuz etkilerken, ülke ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor.

Hükümetin yüzde 0 büyüme tahminine rağmen, Alman ekonomisi Trump’ın politikalarının etkisiyle büyüyememe riskiyle karşı karşıya. Ancak hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımların etkisiyle ekonomi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüyerek resesyondan kaçmayı başardı.

Related Posts

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçen ay yaşanan zirai don olaylarının hasar tespit çalışmalarını hala açıklamadığına dikkat çekerek, “Yüzde 100’e varan hasarda eğer bu yıl çiftçinin cebine hiçbir gelir girmeyecekse ve yaptığı harcamaların karşılığını bile alamıyorsa bu önümüzdeki yılda hepimizin tüketmesi gereken sebze ve meyveler için çok ciddi sorunlara yol açacaktır. Meyve fiyatları zaten yüksekti, bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak. İhracat kalemlerimizde düşüş olacak” dedi.

Bakan Işıkhan: Ocak-nisan aylarında 437 bin 291 işe yerleştirmeye aracılık ettik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığı ile ocak-nisan aylarında 437 bin 291 işe yerleştirmeye aracılık ettiklerini açıkladı.

Teknoloji devi, çalışanlarının yüzde 5’ini işten çıkaracak

Siber güvenlik şirketi CrowdStrike, küresel iş gücünün yaklaşık yüzde 5’ine denk gelen yaklaşık 500 pozisyonda işten çıkarmaya gitmeyi planladığını açıkladı.

Google’da yeni bir işten çıkarma dalgası daha

Teknoloji devi Google, bu kez satış ve ortaklıklardan sorumlu küresel iş biriminde 200 çalışanla yollarını ayırdı. Şirket geçtiğimiz ay da benzer bir adım atmıştı.

ABD yeni ticaret anlaşması imzalayacak: Trump ‘büyük bir ülke’ diyerek duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, perşembe günü “büyük ve saygın bir ülke” ile bir ticaret anlaşması imzalayacaklarını açıkladı. Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, söz konusu ülkenin İngiltere olduğu iddia edildi.

Piyasalarda gözler Fed’e çevrildi

Küresel piyasalar, ABD ile Çin’in ticaret görüşmeleri hazırlığının iyimserliğini yaşarken, gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) alacağı para politikası kararlarına ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasına çevrildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir