Alman devlerinden ‘Made for Germany’ yatırım girişimi

Alman Şirketlerinden Yatırım Hamlesi: “Made for Germany” Girişimiyle 631 Milyar Euro Yatırım

Almanya’nın en büyük ekonomisinde yatırımcı güvenini yeniden kazanmayı hedefleyen BMW, Deutsche Börse, Mercedes Benz, Rheinmetall, SAP, Volkswagen, Deutsche Bank ve Siemens gibi dev firmaların da aralarında bulunduğu 61 şirket, “Made for Germany” girişimini başlattı.

Bu girişim kapsamında, şirketler 2028 yılına kadar Almanya’ya toplamda 631 milyar avro yatırım yapmayı planladıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamalara göre, bu yatırımın ne kadarının yeni taahhütlerden oluşacağı belirsiz olmakla birlikte, 631 milyar avroluk miktarın planlanan ve yeni sermaye yatırımlarını, araştırma ve geliştirme harcamalarını ve uluslararası yatırımcılardan alınan taahhütleri içereceği ifade edildi.

Girişimden amaçlanan, yatırımcılara Almanya’nın çekici bir yatırım destinasyonu olduğunu güçlü ve olumlu bir şekilde vurgulamaktır.

Şirketlerin bu girişimi, Alman hükümetinin mart ayında “borç freni” değişikliği ve altyapı ile iklim yatırımları için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması sonucu harcamalarda beklenen artıştan önce gelmesi dikkat çekicidir.

Ayrıca, girişimde yer alan şirketlerin yöneticilerinin, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil ve Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Katherina Reiche ile bir araya gelmeleri planlanmaktadır.

Toplantıda yer alacak olan şirket yöneticileri arasında Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing, Siemens CEO’su Roland Busch, Axel Springer CEO’su Mathias Döpfner ve FGS Global CEO’su Alexander Geiser gibi isimler bulunmaktadır.

Siemens CEO’su Roland Busch, şirketlerin hükümet nezdinde altyapı projelerinin hızlı bir şekilde onaylanması ve işgücü piyasasındaki sıkıntılarla baş etmek için lobi faaliyetlerinde bulunacaklarını belirterek, Almanya’nın büyüme ve rekabetçilik adına yeni bir iş modeline ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing ise siyaset ve iş dünyasının birlikte çalışması gerektiğini savunarak, tüm politik kararların büyümeyi ve rekabetçiliği teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Başkanı Clemens Fuest, girişimi ülke ekonomisini canlandırmak adına olumlu bir adım olarak değerlendirirken, girişimin uzun vadeli olarak sürdürülebilir olup olmadığı konusunda da şüphelerini dile getirdi.

Related Posts

İmamoğlu’nun şirketine kayyum olarak atanmıştı: 20 yerden maaş aldığı ortaya çıktı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun inşaat şirketine atanan kayyum Enis Güçlü Şirin’in aynı anda 20 farklı şirketin yönetiminde olduğu ortaya çıktı.

Assan Panel’in Yeni Tesisine Ziyaret

Bakan Norris ve Elçi Ertaş, Assan Panel’in Birleşik Krallık’taki yatırımını değerlendirdi.

PTT’den İstanbul 2025 Pul ve İlk Gün Zarfı

PTT, İstanbul 2025 Avrupa Para Gençlik Oyunları için anma pulu ve ilk gün zarfı satışa sundu.

6 ayda 4,5 milyon dolar getirdi: Hiç tüketmiyoruz ama milyonlar kazandırıyor

Türkiye, 2025 yılının ilk yarısında deniz salyangozu ihracatından 4,5 milyon dolar gelir elde etti. Söz konusu ihracatın büyük bölümü Uzak Doğu ülkelerine gerçekleşti. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Güney Kore 2 milyon 76 …

Apple iOS 26’nın ilk beta sürümünün çıkış tarihi belli oldu

Apple kullanıcılarının merakla beklediği iOS 26 genel beta sürümü bu hafta içinde yayınlanacak. Bloomberg muhabiri Mark Gurman’ın Power On bülteninde aktardığı bilgilere göre, iOS 26 genel betası 23 Temmuz civarında kullanıma sunulacak. Apple, daha …

Bünyan Hamamı 10 Milyon TL Yatırımla Yenilendi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Bünyan’daki mevcut hamamı 10 milyon TL’lik yatırımla 1,5 ayda yenileyerek modern bir görünüme kavuşturdu. Hamam, 5 yıldızlı otel konforuyla halkın hizmetine sunulmaya hazırlanıyor.