Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Varis Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Varis, kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır ve her 5 kişiden 1’inde görülme olasılığı vardır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Eyüp Murat Ökten, günümüz tıp teknolojisiyle varisin tedavi edilebilir olduğunu belirtiyor. Erken teşhis durumunda operasyon gerektirmeden modern tıp yöntemleriyle etkili bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastalığın erken dönemlerinde ağrı, bacak damarlarında belirginleşme ve hafif şişlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Erken teşhis, hastalığın etkili bir şekilde tedavi edilmesine olanak tanır.

Her 5 Kişiden 1’ini Etkileyen Bir Sorun

Varis, ülkemizde görülme oranı yüzde 20 olup her 5 kişiden 1’ini etkileyen yaygın bir sorundur. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte hareketsizlik arttıkça varis görülme sıklığı da artmaktadır. Kadınlarda hormonel değişimler, hamilelik, doğum kontrol ilaçları kullanımı ve genetik yatkınlık varis oluşumuna neden olabilen faktörler arasında yer almaktadır. Risk etkenleri arasında yaş, genetik faktörler, hamilelik, obezite, hareketsizlik ve uzun süre ayakta durma da bulunmaktadır.

Ağrı ve Kramplarla Başlayan Varis

Varis hastalığı, toplardamarlarda genişleme ve kirli kan akışında bozulma ile damarların belirgin ve kıvrımlı bir görünüm almasıyla kendini gösterir. Başlangıçta sadece görüntü rahatsızlığı yaratan varis ilerledikçe ağrı ve kramplara neden olabilmektedir. Ağrı genellikle bacaklarda şişlikler, ödem, kaşıntı, yanma hissi, merdiven çıkarken zorlanma ve bacak krampları ile birlikte ortaya çıkar. Varis belirtilerinde hafifletici tedavilerin yanı sıra ileri aşamalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir

Varis, sadece estetik bir sorun olarak düşünülmemelidir. Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İlerleyen vakalarda ciddi kanamalar ve akciğer atardamarına pıhtı kaçması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Varisten kurtulmanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile hastalığın kontrol altına alınabileceğini söylüyorlar.

Hayat Tarzı Değişiklikleri ve Düzenli Kontroller

Varis tedavisi sonrasında hastaların hayat tarzlarını değiştirmeleri ve düzenli kontrolleri ihmal etmemeleri önemlidir. Sporun hayatlarının bir parçası haline gelmesi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları tedavinin başarısını artırabilir. Varis tedavisi, hastanın yaşam kalitesini arttırmayı hedeflerken, ilerleyen komplikasyonları önlemeye yönelik önlemler de içermektedir.

Related Posts

Antalya’da Denizde Çocukta Enfeksiyon Şüphesi, Atık Su Borusu Ele Geçirildi

Gazipaşa’da denize giren 9 yaşındaki bir çocuğun rahatsızlanmasının ardından deniz kaynaklı enfeksiyon şüphesiyle başlatılan incelemede atık su borusunun denize sıvı madde saldığı tespit edildi. Çocuğun sağlık durumu hakkında çalışmalar sürüyor.

Vatandaş zehirlendi, faturası aile hekimlerine kesildi!

Aile hekimliği yönetmeliği aile hekimlerini mağdur etmeye devam ediyor. Kahramanmaraş – Elbistan’da bulunan termik santralde meydana gelen zehirlenme vakaları, halk sağlığını tehdit ederken, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği nedeniyle fatura yine aile hekimliği çalışanlarına kesildi.

Yorgun, gergin, huzursuz musunuz? Nedeni bu olabilir

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun su ihtiyacı da yükseliyor. Uzmanlar, yeterli su tüketiminin sadece fiziksel sağlık için değil, ruhsal denge ve stres kontrolü açısından da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus, bağışıklık sisteminin vücudu hedef alarak pek çok organı etkileyebildiği kronik bir rahatsızlık. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, lupusun düşündüğünüzden daha yaygın olduğunu belirterek, “Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak erken fark edilmezse, etkileri ciltle sınırlı kalmayıp böbrekler ve kalp dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir” diyor.

Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Adet kanamalarınız normalden uzun sürüyorsa bu durumu hafife almayın. Kadınların yüzde 10 ila 24’ünü etkileyen rahim polipleri, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, sorunun çoğu zaman adet düzensizliği, ara kanama ve özellikle yoğun adet kanamalarıyla kendini gösterebileceğine işaret etti.

Gençlerdeki felç artışıyla ilgili şoke eden gerçek: Doktorların bile gözün kaçıyor

Gençlerde artan felç vakalarında şoke edici belirtiler ortaya çıktı. Çoğu doktorun bile gözünden kaçan belirtiler felç bırakıyor. Bu durumu yaşayanlardan biri de 34 yaşındaki Laura Akers.