Adet kanamalarınız uzun sürüyorsa dikkat: Hastalığın ilk işareti olabilir

Rahim polipleri, kadın sağlığı açısından büyük bir önem taşıyan bir sorundur. İyi huylu olmalarına rağmen bazı sağlık riskleri içerdikleri için göz ardı edilmemelidir. Kadın, Doğum ve Tüp Bebek uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mert Yeşiladalı, rahim poliplerini rahim içini kaplayan endometrium dokusunun anormal büyümesi sonucu ortaya çıkan iyi huylu oluşumlar olarak tanımlamaktadır. Bu polipler genellikle iyi huylu olsa da bazı durumlarda kansere dönüşebilme potansiyeline sahiptir.

MENOPOZ SONRASI GELİŞEN RAHİM POLİPLERİNE DİKKAT

Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, poliplerin genellikle üreme çağındaki kadınları etkilediği düşünülse de menopoz dönemindeki kadınları da tehdit edebileceğini belirtiyor. Menopoz sonrası dönemde daha az görülse de tespit edilen poliplerin kanser riski taşıma olasılığı daha yüksektir.

Poliplerin boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebilir ve rahim içinde tek bir odakta ya da birden fazla noktada oluşabilir. Bu durumda sayı ve büyüklük arttıkça risk de artar.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ GÖREN KADINLARDA SONUCU ETKİLİYOR

Dr. Yeşiladalı, özellikle 30-50 yaş aralığındaki kadınlarda poliplerin daha sık görüldüğünü ifade ediyor. Obezite, hipertansiyon ve hormon tedavileri gibi faktörlerin riski artırabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, tüp bebek tedavisi gören kadınlarda polip görülme oranının yaklaşık yüzde 32 olduğunu ve bu durumun embriyonun rahme tutunmasını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

SESSİZ SEYREDİYOR

Rahim poliplerinin belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve bazı kadınlarda hiçbir belirti vermeden seyredebilir. Dr. Yeşiladalı’ya göre hastalar genellikle adet düzensizliği, ara kanama, adetlerin uzun ve yoğun olması gibi şikayetlerle başvuruyorlar. Ancak birçok kadında polipler hiçbir belirti göstermez ve rutin kontrollerde ya da ultrasonla tesadüfen tespit edilir.

CERRAHİ TEDAVİ ŞART

Histeroskopi yöntemiyle endometrial poliplerin çıkarılabileceğini anlatan Dr. Yeşiladalı, tedavi edilmeyen poliplerin devam eden kanamalara, anemiye ve nadiren kanserleşmeye neden olabileceğini vurguluyor.

‘GEBE KALMA SÜRECİNİ DE ETKİLER’

Dr. Yeşiladalı, poliplerin gebeliği olumsuz etkileyebileceğini ve tüp bebek tedavisi gören kadınlarda başarı şansını azaltabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda poliplerin alınması önerilmektedir. Poliplerin hormonal düzensizliklerle ilişkili kadınlarda veya tamamen temizlenmediği durumlarda tekrarlama riski daha yüksektir, bu yüzden düzenli takip önemlidir.

Related Posts

Gençlerdeki felç artışıyla ilgili şoke eden gerçek: Doktorların bile gözün kaçıyor

Gençlerde artan felç vakalarında şoke edici belirtiler ortaya çıktı. Çoğu doktorun bile gözünden kaçan belirtiler felç bırakıyor. Bu durumu yaşayanlardan biri de 34 yaşındaki Laura Akers.

Ağrıyla başlıyor, krampla devam ediyor! Varis akciğerde pıhtıya neden oluyor

Dinlenmeden sürdürülen mesailer, sürekli ayakta durmak, sigara içmek, dar ve sıkı kıyafetler giymek, aşırı kilo alımı, hareketsiz bir yaşam, hatta uzun süre sandalyede oturmak. Tüm bunlar, çağımızın sıradan alışkanlıkları gibi görünse de kişinin konforunu gitgide azaltan hatta akciğer atardamarında pıhtıya bile yol açabilen varis hastalığına zemin hazırlıyor.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Diş beyazlatma işlemi kimlere, nasıl yapılmalı? Uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan Diş Hekimi Jale Demir, diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Doğru şekilde diş beyazlatma işlemi nasıl yapılmalı? Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi, acıtır mı? Kimlere diş beyazlatma yapılabilir? İşte uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar.