24 yerli ürün 8 ülkeden ret aldı

Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nden Mart Ayı Verileri Açıklandı

Avrupa Birliği’nin (AB) gıda ve yem ticaretinde kamu sağlığını korumaya yönelik paydaşlarını bilgilendirmek amacıyla kullandığı Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nde (RASFF) 2025 yılının mart ayı verileri açıklandı. Mart ayında 40 ürünle ilgili 8 ayrı ülkeden bildirim bulunurken, bildirimlerin 24’ünü “sınır reddi”, 7’sini “dikkat için bilgi bildirimi”, 5’ini “takip için bilgi bildirimi” ve 4’ünü “Uyarı bildirimi” oluşturdu.

“Tarım Yıkıma Sürükleniyor”

Genç Parti Genel Başkanı Burçin Şahindur, verilere ilişkin açıklama yaptı. Türkiye’de gıda ve tarım krizinin günden güne derinleştiğini vurgulayan Şahindur, “İktidarın yıllardır süregelen plansız ve denetimsiz tarım politikaları dolayısıyla büyük bir gıda ve tarım kriziyle karşı karşıyayız. Tarımda yaşanan kriz Türk halkını çok yönlü olarak etkiliyor. Halk sağlığını tehlikeye atan uygulamaların yanı sıra gıda enflasyonunda rekorlar kırılıyor. Türkiye’de tarım adeta yıkıma sürükleniyor” dedi.

“Gıda Terörü İle Karşı Karşıyayız”

Son 20 yılda çiftçiliği bırakanların sayısının 2 milyonu aştığını belirten Şahindur, “AKP iktidarı çiftçileri topraktan kopardı. Tarımda çalışan nüfus yüzde 35’lerden yüzde 17’ye kadar düştü. Tarım Kredi Kooperatifi verilerine göre çiftçinin borcu 2023’te 390 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye, kendi üreticisini destekleyeceğine 2023’te Sırbistan’dan et, Rusya’dan buğday, Ukrayna’dan ayçiçek yağı ithal etti. Şimdi de ülkemiz için pestisit alarmı çalıyor. 24 yerli ürün için 8 ayrı ülkeden sınır reddi aldık. Sözde ‘eskiyen’ verilere değinmiyorum bile. Açık bir gıda terörüyle karşı karşıyayız. Bu terör topraklarımızı, tohumlarımızı, çiftçilerimizi, halkımızın sağlığını ve cüzdanını tehdit ediyor” diye konuştu.

“Gıda Güvenliği Yoksa Milli Güvenlikte Yoktur”

Genel Başkan Şahindur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunlara akılcı bir şekilde yaklaşırsak çözümlerin de ne denli kolay ve erişilebilir olduğunu görebiliriz. Üretici birliklerine doğrudan devlet desteği yapılması, terk edilmiş tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve pestisit tehlikesine karşı Tarım Bakanlığı’nın harekete geçmesi şart. Bakanlık eliyle başlatılan acil eylem planı sayesinde ziraat mühendisleri, denetçiler ve çiftçiler güç birliği yaparak bu tehlikeyi aşabilir. Genç Parti olarak ilan ediyoruz, Ege’nin zeytini de bizimdir, Doğu’nun buğdayı da, Trakya’nın ayçiçeği de. Tarımı bitiren bu sistemle, ithalata mahkum eden düzenle, çocuklarımızı aç bırakan bu anlayışla hesaplaşacağız. Çünkü açlık kader değil, siyasi tercihin bir sonucudur.”

Related Posts

Kuru incir ihracatı yüzde 28’lik büyüme ile 292 milyon dolara yükseldi

Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan ve ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan kuru incir ihracatı 2024/25 sezonunda yüzde 28’lik artışla 292 milyon dolara yükseldi.

Ek MTV’ye itiraz hacız getirdi

Ek MTV’ye vatandaşın hakkını korumak için açılan itiraz davasında, davacı Danıştay emekli Onursal Üyesi Yüksek Hakim Tacettin Şimşek, icralık oldu. Uygulama, yeni davalara karşı gözdağı olarak yorumlandı.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş